Blog

Hoe kies je de juiste zetel voor je interieur? 4 tips

Sofa, zetel, canapé, bank,… zoveel namen voor een meubelstuk in de woonkamer. Niet zomaar een meubelstuk, de zetel is een plek waar we veel tijd en vele jaren in doorbrengen.  Een nieuwe zetel koop je omdat de andere versleten is, omdat je in een nieuwe woning trekt of omdat je interieursmaak veranderd is. 

Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden bij het kiezen van een nieuwe zetel. Denk maar aan zetels met extra comfort- en relaxfuncties zoals uitschuifbare voetbanken, manueel of elektrisch verstelbare ruggen etc. We noemen dit ook multifunctionele zetels. 

Hoe kies je nu de juiste zetel voor je interieur? We geven je in deze blog 4 tips mee!

Meten is weten

De ruimte waar je nieuwe zetel zal komen bevat een aantal factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een nieuwe sofa. Je komt dus best naar de winkel met de afmetingen van de ruimte en/of van de huidige zetel die er nu staat. Zo kunnen we meteen een shortlist maken van modellen die in de ruimte passen of niet. Een twee- of driezit, hoekbank of U-vorm. Het is allemaal mogelijk, maar niet in elke ruimte. 

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar andere elementen in de ruimte, zoals opendraaiende deuren of ramen die plaats wegnemen en hoeveel doorgang je wil voorzien. Ook radiators en grote terrasdeuren zijn elementen om rekening mee te houden bij de keuze van een nieuwe zetel. 

Leder of stof?

Bij de bekleding van een zetel kan je kiezen tussen leder of stof. Ze hebben allebei hun voor- en nadelen en verschillende factoren zullen bepalend zijn voor je keuze. Woon je alleen of heb je een partner? Heb je (kleine) kinderen? Zijn er huisdieren? Hoe veel tijd wil je aan het onderhoud spenderen? 

Daarnaast is de keuze tussen leder of stof ook een kwestie van smaak en prijs. Kies je voor leder, dan is de zetel een stuk duurder, maar ook gebruiksvriendelijker en veel duurzamer. Een stoffen zetel oogt dan weer zachter in een interieur en staat heel mooi wanneer er al andere stoffen accenten in de ruimte aanwezig zijn. 

Goed en comfortabel genieten

Een essentieel aspect van een zetel is het comfort. Hij moet “lekker” zitten. Afhankelijk van je wensen, kunnen we een zitting steviger of zachter maken. Geen nood dus als je je droomzetel hebt gevonden, maar hij nog niet helemaal ‘juist’ zit. 

Voor grote mensen is een diepere en/of hogere zitting vaak aangenamer. Rugpatiënten hebben dan weer liefst een extra lendensteun. Wil je extra comfort? Dan zijn er ook opties zoals een verstelbare ruggensteun, extra hoofdsteun en verborgen voetsteun. Zoals deze De Sede Claro die allerlei onzichtbare extra’s heeft. 

In onze showroom kan je al deze verschillende mogelijkheden uitproberen. 

Welke stijl heb jij?

Een woonstijl is iets persoonlijk. Hou je van strak, vintage, minimalistisch of eerder tijdloos? 

Een zetel met een hogere rug en losse kussens geeft een knus gevoel, maar oogt wat zwaarder en klassieker. Een lage, strakke, minimalistische bank oogt moderner en zal in het interieur visueel veel luchtiger ogen.

Op onze website en op sociale media zoals Instagram, Facebook en Pinterest, of in magazine, kan je al heel veel inspiratie opdoen een je voorbereiden op een bezoek aan onze showroom. 

En natuurlijk geniet je bij ons van deskundig en professioneel advies, al meer dan 60 jaar. Tot binnenkort bij Hemelaer Interior.